• Tech

AI EPIDEMIOLOG MEĐU PRVIMA OBJAVIO VEST O IZBIJANJU EPIDEMIJE KORONA VIRUSA

by Marija Coha / 29.01.2020 -> 10:27:15 / 673 views

 

Krajem prve nedelje januara Svetska zdravstvena organizacija objavila je vest o izbijanju smrtonosnog gripa u kineskom gradu Vuhanu, a par dana ranije obaveštenje o virusu objavila je američka agencija US Centers for Disease Control and Prevention.

Međutim, kanadska platforma za monitoring zdravlja pretekla je obe ove institucije, poslavši poruku o epidemiji svojim korisnicima još 31. decembra 2019.

Kanadska firma BlueDot, specijalizovana za automatizovani nadzor zaraznih bolesti, koristila je sistem zasnovan na veštačkoj inteligenciji koji pretražuje vesti, mreže o bolestima životinja i biljaka i zvanična saopštenja, kako bi svojim klijentima pružala upozorenja na opasne zone poput Vuhana uoči izbijanja epidemije.

Pristupom globalnim podacima o avionskim kartama kompanija je tačno predvidjela širenje virusa iz Vuhana u Bangkok, Seul, Taipei i Tokio u prvim danima nakon pojave prvih zabeleženih slučajeva.

BlueDot koristi tehnike mašinskog učenja i obrade prirodnog jezika za pripremu svog modela koji sistematski pregleda novinske izveštaje na 65 jezika, podatke o avionskim kartama i mreže bolesti životinja. Nakon što automatizovani sistem završi sa radom, rezultate analiziraju obučeni epidemiolozi koji će razjasniti dobijene podatke i zaključke sa naucne tačke gledišta. Na kraju se generiše izveštaj koji se šalje klijentima BlueDot-a.

Osnivač i izvršni direktor BlueDot-a, Kamran Khan, objasnio je svoje motive za korišćenje sistema zasnovanog na AI u BlueDot-u u sledeće svrhe:

„Znamo da vlade ne mogu da se oslanjaju na to da će informacije dobiti blagovremeno. Možemo prikupiti vesti o mogućim epidemijama, osluškivati govorkanja na forumima ili blogovima koji ukazuju na neke neobične događaje koji se dešavaju. "

Khan kaže za wired.com da algoritam ne koristi objave na društvenim mrežama jer su ti podaci previše nepouzdani. Ali on ima jedan trik u rukavu: pristup podacima o avionskim kartama može pomoći da se predvidi kada i kuda će se uputiti zaraženi stanovnici.

Khan, koji je radio kao specijalista za zarazne bolesti u Torontu tokom epidemije SARS-a 2003., tražio je bolji način za praćenje bolesti. Virus se pojavio u provincijskoj Kini i proširio se u Hong Kong, a potom i u Toronto, gde je usmrtio 44 osobe.

"Trenutno je malo deja vu", kaže Khan o izbijanju koronavirusa danas. „2003. godine gledao sam kako virus preplavljuje grad i osakaćuje bolnicu. Iskusili smo ogromni mentalni i fozički napor i pomislio sam – nemojmo više tako raditi”.

Nakon testiranja nekoliko prediktivnih programa, Khan je 2014. godine pokrenuo BlueDot i prikupio 9,4 miliona dolara za finansiranje. Kompanija sada ima 40 zaposlenih - lekare i programere koji osmišljavaju analitički program za nadzor bolesti.

Izveštaji BlueDot-a se šalju službenicima javnog zdravstva u desetak zemalja (uključujući SAD i Kanadu), vazduhoplovnim kompanijama i bolnicama u koje bi mogli da stignu zaraženi pacijenti. BlueDot ne prodaje svoje podatke široj javnosti, ali se radi na tome, kaže Khan.

Ova kompanija nije prva koja pokušava da prevaziđe glomazne sisteme i zvaničnike javnog zdravstva, ali se nadaju da će to učiniti bolje nego što je to uspelo sa Google Flu Trends, koji je ugašen nakon što je za čak 140% podcenio ozbiljnost sezone gripa 2013.

BlueDot je do sada uspešno predvideo lokaciju izbijanja Zika virusa na Južnoj Floridi, što je objavljeno u britanskom medicinskom časopisu The Lancet.

 

Izvor: wired.com

 

.

Marija Coha

Ostavite vaš komentar

Back to top