• Zanimljivosti

Microsoft Japan testirao četvorodnevnu radnu nedelju

by Redakcija / 10.02.2020 -> 10:42:42 / 565 views

Microsoft Japan nedavno je testirao četvorodnevnu radnu nedelju, a rezultati su pokazali da su zaposleni bili zadovoljniji i produktivniji tokom trajanja eksperimenta. Microsoft je ovu privremenu radnu politiku nazvao “Work-Life Choice Challenge Summer 2019”.

Tokom eksperimenta 2.300 zaposlenih u Microsoft Japan nije radilo petkom tokom avgusta, a plata za taj mesec nije im bila manja. Predsednik ove kompanije Takuya Hirano takođe je najavio I da će se zaposlenima dati I oko 1000 dolara za porodično letovanje.

„Radite kratko, odmorite se i naučite mnogo. Želim da zaposleni razmisle i iskuse kako mogu da postignu iste rezultate sa 20% manje radnog vremena ", rekao je Hirano, a prenosi Guardian.

Iako su zaposleni radili manje sati, više posla je obavljeno. Microsoft Japan navodi da su radnici zapravo produktivniji verovatno zato što su bili mnogo srećniji, pa su lakše mogli da se fokusiraju na posao. Kompanija je takođe ostvarila i neke dodatne benefite, kao što je smanjenje troškova električne energije i papira za štampače.

Iako je testiranje bilo uspešno, ipak je bilo samo privremeno, a nije poznato kada će i da li će postati zvanična poslovna politika ove kompanije.

„U smislu težnje ka rastu, uvek tražimo nove načine da inoviramo i koristimo vlastitu tehnologiju da bismo poboljšali iskustvo za zaposlene širom sveta“, rekao je portparol Microsofta.

Ovo nije prvi pokušaj uvođenja četvorodnevne radne nedelje. Prošle godine je novozelandska kompanija Perpetual Guardian pokušala sa sličnom politikom. Njihov kadar je bio znatno manji, sa svega 240 zaposlenih, ali rezultati su takođe bili vrlo impresivni.

Studija koju je Harvard Business Review objavila prošle godine pokazala je da i kraći radni dan može da poboljša produktivnost. Ukoliko bi se radni dan smanjio sa 8 sati na 6, radnici bi obavili više posla. Još jedna studija iz 2018. godine koju je objavio Workforce Institute at Kronos, otkrila je da polovina anketiranih stalno zaposlenih radnika veruje da može da obavlja  svoj za 5 sati dnevno ili kraće.

Redakcija

Ostavite vaš komentar

Back to top