• News

Hakeri zaključavaju mreže svojih žrtava i zahtevaju velike otkupnine da bi ih vratili

RANSOMWARE SVE EFIKASNIJI

by Marija Coha / 12.02.2020 -> 12:17:55 / 385 views

Podaci bezbednosnih kompanija i broj nedavnih napada ransomware-om pokazuju dramatičnu eskalaciju ove vrste napada koji je pre samo nekoliko godina bio usmeren na pojedince koji su morali da plate samo nekoliko stotina dolara da bi povratili pristup svojim nalozima.

Prema podacima iz izveštaja  kompanije za cyber sigurnost Coverware pod naslovom Ransomware Marketplace, prosečno trajanje ovakvog napada sada je 16.2  u odnosu na 12.1 dan, koliko su ovi incidenti u proseku trajali u trećem kvartalu 2019. godine.

Ovo povećanje je posledica napada na velike organizacije kojima je često potrebno i više nedelja za sanaciju i obnovu njihovih sistema.

U izveštaju se takođe napominje da su zahtevi za otkupninu koje zahtevaju kriminalci takođe u porastu, a prosečna isplata otkupnine se udvostručila u proteklih nekoliko meseci: između jula i septembra prošle godine iznosila je 41,198 dolara, a u periodu između oktobra i decembra dostigla je 84,116 dolara.

To znači da se ransomware dokazao kao veoma efikasan, tako da kriminalci mogu da postavljaju visoke zahteve koje, u ogromnom broju slučajeva, napadnute organizacije i kompanije ispunjavaju.

Barclays i nekoliko drugih banaka još uvek nisu u mogućnosti da izvrše konverzije deviza za kupce više od mesec dana nakon što je Travelex, kompanija koja im obezbeđuje gotovinu, u novogodišnjoj noći postala meta ransomware-a poznatog kao Sodinokibi ili REvil. BBC navodi da su hakeri zatražili šest miliona dolara. Prema pisanjima medija, tokom prošle godine desetine američkih gradova I komunalnih službi takođe su bile meta ovakvih napada.

Međutim, organizacije ipak mogu da učine dosta toga kako ne bi bile žrtve ransomware-a i drugih cyber napada, ako slede nekoliko sigurnosnih koraka, uključujući i multifaktornu autentikaciju na nalozima širom svoje mreže, što je, kako se ispostavilo, najveći propust napadnutih kompanija.

Takođe bi trebalo osigurati redovno ažuriranje sistema, kako cyber kriminaci ne bi mogli da iskoriste poznate ranjivosti sistema da bi pristupili mrežama.

Marija Coha

Ostavite vaš komentar

Back to top