• News

FBI saopštava

Profit od cyber kriminala dostigao 3 i po milijarde dolara

by Redakcija / 13.02.2020 -> 10:57:30 / 473 views

Cyber kriminalci su, samo od zločina koji su bili prijavljeni FBI-u 2019. godine, inkasirali 3,5 milijarde dolara, saopšteno je iz centra za prijavu internet kriminala (IC3) ove službe.

Tokom prošle godine primljene su 467.361 žalbe od pojedinaca i preduzeća, a od svog osnivanja 2000. godine dobio je skoro pet miliona prijava.

Lažno predstavljanje i iznuđivanje i dalje su najpopularniji načini prevare ljudi. Phishing tehnike postaju sve sofisticiranije, što ljudima otežava da razlikuju "stvarno od lažnog".

To se naročito odnosi na web i e-adrese koje obmanjuju ljude jer izgledaju sve legitimnije.

Prošle godine IC3 je primio 13.633 žalbe žrtava takozvane prevare sa tehničkom podrškom, koja podrazumeva prevaranta koji telefonira žrtvi tvrdeći da postoji problem sa računarom koji treba odmah da se popravi.

Gubici su iznosili više od 54 miliona dolara, a žalbe su stigle od žrtava u 48 zemalja. Velika većina je bila starija od 60 godina.

Prema podacima IC3, ransomware - kada hakeri zaključavaju računare i zahtevaju otkup da bi ih otključali - tokom godine prihodovali su su više od 8,9 miliona dolara.

FBI apeluje na građane da nastave sa prijavljivanjem zločina.

"Informacije koje su dostavljene IC3 igraju vitalnu ulogu u sposobnosti FBI-a da razume naše cyber-protivnike i njihove motive, što nam zauzvrat pomaže da postavimo rizike i posledice za one koji krše naše zakone i ugrožavaju našu nacionalnu sigurnost", rekao je pomoćnik direktora za cyber odeljenje FBI Matt Gorham.

"Nadamo se da ćemo kroz ove napore izgraditi sigurniji i bezbedniji cyber prostor."

 

Izvor: bbc.com

Redakcija

Ostavite vaš komentar

Back to top