• Zanimljivosti

Detaljan vodič

Kako zaustaviti Facebook praćenje?

by Marko Sinadinović / 25.03.2020 -> 09:37:34 / 235 views

Već duže vreme, Facebook ima alat zvan “Privacy checkup” sa kojim ste mogli upravljati vašom privatnošću. Tačnije, neka podešavanja ste mogli menjati u zavisnosti od toga koliko podataka želite dati Facebooku.

U međuvremenu je ova društvena mreža razvila određene alate sa kojima vas može nadzirati šta radite na Internetu i kada niste na dotičnoj mreži. No, ne brinite. Zato su vam dali i novi alat koji se zove “Off-Facebook Activity Tool”. Mi ćemo vam u ovom tekstu pokazati kako ga koristiti i kako minimizirati podatke koje Facebook ima o vama i koje podatke može sakupljati.


Šta je Off-Facebook Activity?

Facebook ne samo da ima pristup vašim aktivnostima kada koristite ovu društvenu mrežu, nego može pratiti i vašu aktivnost na određenim third-party web stranicama. Naravno, ne mogu videti sve, ne znaju da li šaljete emailove i slično, ali neke stvari vide i beleže. Ali bez panike – postoji novi alat, kao što smo rekli – Off-Facebook Activity. Sa tim alatom možete videti koje podatke skupljaju o vama, te ih obrisati. Ako želite, podatke možete i skinuti lokalno na računar, te ih analizirati ako mislite da za time ima potrebe.

Off-Facebook activity uključuje informacije koje web stranice, aplikacije i organizacije dele s Facebookom. To može biti nešto jednostavno, kao podatak da ste posetili određenu web stranicu ili otvorili aplikaciju, do toga da ste vršili određena pretraživanja ili kupili online određeni proizvod. Tako Facebook može bolje reklame preusmjeriti prema vama i pri tome nešto zaraditi.

Ali nije sve ni tako crno. Facebook vam može prikazati određene kupone ili promocije koje su vam korisne. Pa ako Facebook vidi da kupujete Nike patike, će vam reklamirati razne popuste i dati eventualno kupone za iduću kupovinu. Zašto ne uštedjeti npr. 10-20 posto na idućoj kupovini...


Upravljanje Off-Facebook Activity alatom

Ako vam se ne sviđa ovo što Facebook radi i što vas može pratiti po vašim Internet aktivnostima, možete upravljati istima, tako da bez brige. Prvo iz gornjeg desnog ugla na Facebooku kliknite na strelicu koja pokazuje prema dole, kako biste otvorili padajući meni, te iz njega odaberite “Settings”. Zatim iz levog menija odaberite “Your Facebook Informations”, te potom “Off-Facebook Activity”.

 svg 3E

Facebook će vam tu prikazati imena stranica koje dele aktivnosti i vaše podatke sa Facebookom. Da biste saznali više o tome kliknite na link “Learn More”  Ili kliknite na ime jedne od aplikacija, te potom upišite lozinku.

 svg 3E

Tu ćete videti listu svih web stranica i aplikacija koje imaju kontakt sa Facebookom. Kliknite na jednu da biste dobili novi ekran s detaljnim informacijama.

 svg 3E

Pri vrhu tog novog ekrana, videćete sekciju “How Did Facebook Get This Activity?”. Prvi padajući meni će vam reći kako web stranica ili aplikacija šalju podatke prema Facebooku. U većini slučajeva to će biti “Facebook’s business tools”. To uključuje Facebook Pixel, Facebook SDK i Facebook Login.

 svg 3E

Ako želite označiti stranicu da ima neprikladan sadržaj ili da su zloupotrebili vaše informacije, skrolujte na dno ekrana i kliknite na link “Give feedback about this activity”. Odaberite razlog/feedback zbog kojeg želite poslati i stisnite “Send”.

 svg 3E

Ako ne želite da ova web stranica/aplikacija u budućnosti deli informacije sa Facebookom, kliknite na link “Turn off future activity”. Pojaviće vam se ekran za potvrdu, pročitajte ga i ako se slažete s njime, kliknite na “Turn off” dugme.

 svg 3E

Dobićete poruku da ubuduće dotična web stranica više neće slati podatke Facebooku i da je ta veza “prekinuta”. To nažalost neće uticati na predhodne podatke koje je Facebook dobio, oni su i dalje aktivni.

Upravljanje bivšim i budućim podacima

Nadalje, možete upravljati bivšim, odnosno već prikupljenim podacima koje Facebook ima, kao i onima u koje bi Facebook prikupio u budućnosti. Samo kliknite na “Manage Future Activity”. Pročitajte informacije o tome kako Facebook koristi vaše podatke, te potom kliknite opet na “Manage Future Activity”.

 svg 3E

Na idućoj stranici ćete videti aktivnosti koje ste već ugasili. Tu možete ugasiti i buduće prikupljanje podataka tako što toggle/switch pokraj opcije “Future Off-Facebook Activity” stavite na off.

 svg 3E

Nadalje, možete ukloniti/obrisati sve podatke koje je Facebook do sada skupio o vama. Na vrhu ekrana stisnite na “Clear History” dugme i zatim potvrdite to isto brisanje.

 svg 3E

Skinite offline vašu Off-Facebook aktivnost

Kao što smo rekli na početku ovog teksta, ako želite analizirati podatke koje je Facebook o vama prikupio, možete ih skinuti lokalno na računar. Da biste to uradili - vratite se na početnu stranicu Off-Facebook Activity i sa desne strane kliknite na “Download Your Information”.

 svg 3E

Po defaultu, opcija “Download Your Information” selektira sve vaše Facebook podatke za skidanje. U ovom trenutku ne možete skinuti podatke koji se tiču samo ove spomenute Off-Facebook opcije, nego sve što Facebook ima o vama. I onda te podatke sami morate filtrirati i tražiti ono što vas zanima.

Ipak, možemo vam olakšati pretragu. Određene kategorije podataka, kao što su “Ads” i “Business” imaju uključene Off-Facebook aktivnosti. Pa možda za početak, prilikom skidanja podataka, odaberite samo te kategorije za skidanje. Ako vam to nije dosta, onda odaberite i druge kategorije, no pokušajte malo profiltrirati podatke. Zašto skidati 20 GB podataka s Facebookovih servera, kad možete skinuti 500 MB?

Nakon što odaberete kategorije, vidjet ćete dugme “Create File”. Kliknite.

 svg 3E

Stranica će vam reći da se kopija vaših podataka upravo kreira. Dobićete i notifikaciju na email da se kreiraju podaci za vas. Nakon što su podaci spremni, dobićete još jedan email u kojem ćete biti obavešteni da su podaci spremni za preuzimanje. Ako odete nazad na “Download Your Information” sekciju, videćete “Available Copies” tab. Kliknite na “Download” dugme i počećete skidati informacije na računar. Sve će to biti zapakovano u jednu zip datoteku. otpakujte je i pregledajte informacije. Najlakše vam je da prvo otvorite index.html datoteku koja će se otvoriti u vašem web browseru. Iz te datoteke ćete imati linkove na druge kategorije i informacije koje ste skinuli. Poigrajte se sa time malo.

 svg 3E

Privacy Checkup

Da biste videli zadnju verziju Facebookovog alata “Privacy Checkup”, kliknite na ikonicu sa malim upitnikom, u gornjem desnom uglu. Zatim iz padajućeg menija odaberite “Privacy Checkup”. Otvoriće vam se prozor sa 4 opcije, a vi za početak odaberite onu koja glasi: “Who can see what you share”.

 svg 3E

Kliknite na “Continue”. Tu će vam se otvoriti prozor s informacijama o vašem profilu. Isto tako ćete kraj svakog podatka (datuma rođenja, emaila …) videti ikonicu koja će vam reći ko može videti taj podatak. To može biti public (javno, svi), friends, only me, specifična lista ljudi… U osnovi, za većinu podataka želite staviti ili Friends ili Only Me. Kada ste gotovi, kliknite na “Next”.

 svg 3E

Otvara vam se prozor sa naslovom “Posts”. Tu možete podesiti opcije ko će videti vaše buduće postove. Opet, najbolje je sve postaviti na “Friends”.
Druga opcija “Limit Past Posts” menja stare postove koji su se eventualno mogli videti javno ili su ih mogli videti prijatelji od prijatelja, na samo “prijatelje”. Zato kliknite tu na dugme “Limit”. Kada ste gotovi, kliknite “Next”.

 svg 3E

Idući ekran je lista blokiranih korisnika. Ovde možete videti osobe koje ste u prošlosti blokirali, ali isto tako dodati nova imena na Block listu. Samo kliknite na opciju “Add to Blocked list”, upišite ime i prezime osobe i to je to. Dotična osoba neće više videti vaš profil, vaše postove, komentare, slike i slično. Kada ste gotovi sa ovime, kliknite “Next”.

 svg 3E

Sa prvom sekcijom ste gotovi. Sada stisnite dugme “Review Another Topic”. Ostale tri kategorije prođite sami, jer su napravljene na isti način, kao i ova. Revidirajte lozinku koju koristite, način na koji vas korisnici mogu naći na Facebooku, ko vas sve može dodati kao prijatelja i tako dalje…

Bitno je da ovo prođete, jer jednom kada sve postavite, to je to. Možete biti mirni da ste zaštitili svoj profil, da ste ograničili Facebook u prikupljanju nepotrebnih podataka o vama i da ste iskoristili sve mogućnosti koje vam je Facebook dao.

Marko Sinadinović

Stručnjak za digitalni marketing, gejmer, pijanista i kolekcionar stripova.

Ostavite vaš komentar

Back to top