• Tech

Kvantni materijali mogli bi postati osnova za AI hardver

by Redakcija / 18.05.2020 -> 11:20:32 / 168 views

Veštačka inteligencija (AI) troši neverovatnu količinu energije.  Sve moćniji sistemi  zahtevaju softver koji radi na hiljadama računara, a to troši energiju koju tri nuklearne elektrane proizvode u jednom satu. To je zato što je većina operacija na softveru, ali naučnici sa Univerziteta Purdue kreiraju delove hardvera koji bi mogli da smanje potrošnju energije za AI.

 

Od veštačke inteligencije uskoro će se očekivati da otkriva nove lekove,  da pronađe egzoplanete na kojima je moguć život i da obrađuje ogromne količine podataka za naučna istraživanja. AI će biti zadužena i za kontrolu putničkih automobila i brodovima koji prelaze velike udaljenosti. Međutim, pre nego što bilo šta od nabrojanog bude izvodljivo, mora se kreirati hardver specijalizovan za veštačku inteligenciju. Naučnici rade upravo na tome, pokušavajući da smanje potrošnju energije.

Naučnici prvi put uspeli da demonstriraju veštačku memoriju "nalik drveću" u delu potencijalnog hardvera na sobnoj temperaturi. Ali da bi ovo moglo da funkcioniše, morali su se koristiti neki neobični materijali. U ovom slučaju - kvantni materijal - materijal koji je poznat po svojim svojstvima koja klasična fizika ne može objasniti. Interesantno je da je ovaj izum inspirisan ljudskim mozgom.

 

Lillian Gilbreth, jedna od autora studije koja se sprovodi na američkom univerzitetu Purdue, rekla je: „Ljudi pamte stvari u ‘drvenoj’ strukturi kategorija. Na primer, ‘jabuku’ pamtimo pod kategorijom ‘voće’ a ‘slona’ pod kategorijom ‘životinja’. Podražavanje ovih funkcija u hardveru moglo bi da bude zanimljivo kada su u pitanju računari inspirisani mozgom. "

 

Ovaj kvantni materijal naziva se neodimijum nikl-oksid. Kada se na ovaj materijal primeni električni impuls, proton se pomeri. Novi položaji protona stvaraju stanja otpora, koja postaju stanja memorije. Naučnici će stvoriti hiljade hiljada memorijskih stanja u materijalima tako što će menjati uslove oko tih protona. To će stvoriti izuzetno energetski efikasan sistem, koji se može relativno lako razvijati. Naučnici su već dokazali da je ovaj materijal sposoban da nauči brojeve od 0 do 9.

 

Učenje brojeva je osnovna veština AI. Naučnici veruju da bi ovaj materijal mogao vrlo koristan komad AI hardvera, ali može poslužiti i kao interfejs između ljudskog mozga i AI sistema zato što su protoni prirodni prenosioci informacija u ljudima.

 

Naravno, potrebno je obaviti još istraživanja. Međutim, nadamo se da ova tehnologija može prerasti u nešto veoma korisno u naučnim istraživanjima.

Redakcija

Ostavite vaš komentar

Back to top