• Tech

podrška za softver otvorenog koda

Microsoft je promenio svoj stav o Linuksu

by Marko Sinadinović / 19.05.2020 -> 12:47:57 / 67 views

Microsoft je priznao da je imao pogrešan stav o otvorenom kodu, nakon što je kompanijama godinama vodila borbu protiv Linuxa. Bivši Microsoftov CEO Steve Ballmer je svojevremeno tokom 2001. godine Linux okarakterisao kao "rak koji se u intelektualnom smislu širi na sve što dodirne".

Sada Brad Smith, predsednik Microsofta, ističe da kompanija nije bila u pravu kada je u pitanju softver otvorenog koda. "Microsoft je bio na pogrešnoj strani istorije, kada je popularnost otvorenog koda buknula početkom veka, a isto mogu da kažem i za sebe", istakao je Smith u nedavnom intervjuu. Smith je u Microsoftu više od 25 godina, a bio je jedan od kompanijinih glavnih advokata u borbi protiv softvera otvorenog koda.

"Dobra stvar je da, ukoliko je život dovoljno dug, možete uočiti da morate da se menjate". To je upravo ono što je Microsoft učinio, a kompanija sada predstavlja jednog od najvećih ulagača u projekte otvorenog koda, a čak je i ispred kompanija kao što su Facebook, Docker, Google, Apache i drugi.

Microsoft je tokom prethodnih godina postepeno prihvatao otvoreni kod, uključujući omogućavanje dostupnim PowerShell, Visual Studio Code, pa čak i Microsoft Edge-ov originalni JavaScript. Microsoft je takođe sklopio partnerstvo sa Canonicalom kako bi se Ubuntu omogućio za Windows 10. Kompanija je kupila Xamarin za razvoj mobilnih aplikacija, kao i GitHub za developere.

Microsoft će čak isporučiti i kompletan Linux kernel u Windows 10 ažuriranju, koje stiže ovog meseca. Kompanija ima još nekoliko projekata, na kojima radi u partnerstvu sa open-source zajednicama.

Marko Sinadinović

Stručnjak za digitalni marketing, gejmer, pijanista i kolekcionar stripova.

Ostavite vaš komentar

Back to top